Zamieszczone przez Big
Czy opłaca się jechać szybciej?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez BigWystarczy utrzymywac ok. 130 km/h i jechać płynnie, oraz "czytać" drogę.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBPo odbiorze 1.8TSI się to zmieni
Także pewnie i 1.8 TSI będę się tej zasady trzymał, choć pewnie czasami się przycisnie no i będzie ten jeden raz gdy sprawdzi się v-max - tak robię w każdym jednym moim aucie dla zaspokojenia swojej ciekawości.
[ Dodano: Czw 25 Paź, 12 22:35 ]
Zamieszczone przez AdamBUczyć jeździć mnie nie musisz, bo trochę za mało km robisz
[ Dodano: Czw 25 Paź, 12 22:36 ]
Zamieszczone przez piotrek_osale w tamtym kier to chyba nie ma takich drógCo więcej, tu to już Łukaszenka sprawuje władzę 8)
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez AdamBPo odbiorze 1.8TSI się to zmieni
Także pewnie i 1.8 TSI będę się tej zasady trzymał, choć pewnie czasami się przycisnie no i będzie ten jeden raz gdy sprawdzi się v-max - tak robię w każdym jednym moim aucie dla zaspokojenia swojej ciekawości.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Big, u mnie to wygląda tak, że jak jadę przepisowo drogą którą dobrze znam (około 200km) to komputer wyświetla około 6l/100 (raz nawet 5.9), jak jadę "swoim tempem" to 7,5l (ale anioł stróż na fotelu obok syczy, że nie ma potrzeby... dobrze że licznik widzi chyba tylko do 120km/h, później musi się wychylić :wink: ). I teraz w pierwszym przypadku czas podróży to średnio 2:45, w drugim 2:15. Skoro piszę w temacie to pozostaje pytanie czy oszczędność 2x1,5=3l (około 18zł) w jedną stronę czy to dużo czy nie. Ja twierdzę, że za przyjemność trzeba odpowiednio zapłacić, a tu warto(mam na myśli paliwo). Jeśli ktoś jeździ, jak Ty raz w roku przez pół Polski, czy jak ja co 2, 3 miesiące i go na to stać to nie ma co się zastanawiać tylko czerpać przyjemność z prowadzenia.
A co do tematu to wiadomo, że się nie opłaca bo nikt za przyjazd wcześniej nam nie zapłaci, a na stacji zapłacić za różnice w spalaniu trzeba. Stąd wniosek, że albo spalisz więcej i przyjedziesz "zrelaksowany" albo wk#$%ny i zrypany, ale bogatszy :diabelski_usmiechPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SSco do tematu to wiadomo, że się nie opłaca bo nikt za przyjazd wcześniej nam nie zapłaci, a na stacji zapłacić za różnice w spalaniu trzeba. Stąd wniosek, że albo spalisz więcej i przyjedziesz "zrelaksowany" albo wk#$%ny i zrypany, ale bogatszy
Zamieszczone przez SSJa twierdzę, że za przyjemność trzeba odpowiednio zapłacić, a tu warto(mam na myśli paliwo ).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Tak sobie poczytałem i mam propozycję.
Raz mi się zdarzyło, ale było warto. Specyficzne warunki. Lato, niedziela, trasa Łódź-Zakopane (prawie cały czas 2 pasy i brak Tirów), wyjazd samemu, bez żadnej presji czasowej. Cisza w samochodzie, nikt nie marudzi.
Zapinam 90. Tirów nie ma, osobówki mnie wyprzedzają. I mam przed sobą pustą drogę. Serio nikt mi nie przeszkadza, pusto.....
W zmieniarce prawie cała dyskografia Marillion, leci po kolei. Klima na 21 C.
Spróbujcie kiedyś, bo czas zwalnia.... 8)
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, chyba bym zasnął :szeroki_usmiech
P.S. w taich warunkach tą trasę robi się w 3hsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaRok z Bagien, chyba bym zasnął :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez piramidaP.S. w taich warunkach tą trasę robi się w 3hZamieszczone przez szkodano w takich warunkach...
raj:ups :lol:
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, :diabelski_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho DadMożna też kupić kota.
Mój przy 140 zaczyna miauczeć ... przy 160 włącza się miauczenie stałe :/superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
Nie wiem czy pamietacie koledzy,ale w "Motorze" byl taki test w 1994 roku. Dwa Peugeoty 405 1,6 montowane wtedy w Lublinie,trasa 1000 km,wspolny start ze stacji w Starej Milosnej.W jednym za kierownica Jerzy Dyszy,ktory jechal na maxa,czyli 150-170 i ostre butowanie,a w drugim Andrzej Dabrowski i jazda przepisowa. Trasa to pelny przekroj drog w Polsce-Stara Milosna-Deblin-Radom-Piotrkow Tryb-Zdunska Wola-Jarocin-Sroda Wlkp-Wrzesnia- A2 do Konina-Kutno-Plock-Plonsk-Pultusk-Wyszkow-Wegrow-Siedlce-Stara Milosna.
"Szybcy" przejechali traske w 10h50",a "przepisowi" w 12h,a zuzycie paliwa, to jezeli dobrze pamietam 10,8 l-"szybcy",a 6,7 l "przepisowi".
Wiadomo inny ruch byl wtedy,inne samochody,choc drogi juz nie tak bardzo inne."Szybcy"przyjechali zmeczeni (nie mieli klimy i narzekali,a bylo b.goraco),a"przepisowi" zrelaksowani,choc Ci narzekali na nude,bo nie mieli radia i nie mogli sluchac radia kierowcow,ktore wtedy relacjonowalo na biezaco przewage "szybkich".
Mysle,ze tamten test "Motoru" duzo lepiej oddaje roznice w jezdzie szybkiej i przepisowej i jest bardziej wiarygodny niz ten przejazd Superbem.
Choc wiadomo,inne natezenie ruchu bylo 18 lat temu....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andik77Mysle,ze tamten test "Motoru" duzo lepiej oddaje roznice w jezdzie szybkiej i przepisowej i jest bardziej wiarygodny niz ten przejazd Superbem.
i ani on nie jedzie przepisowo wolno, ani ja nie jadę nieprzepisowo jak nienormalny, po prostu każdy sunie własnym tempem, ja po prostu więcej wyprzedzam a jemu już się nie chce i tyle.
rekord trasy to 1:24
ale to tez jeszcze jak mi się bardziej chciało niż teraz :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
To byl taki specjalny numer dodatkowy z opisem tego testu. Oni to bardzo fajnie,obrazowo opisali.Byly to wrazenia w oddzielnych artykulach,zalogi "szybkiej" i "przepisowej" i nie tylko wrazenia kierowcow,ale i oddzielnie pilotow. Nie mam niestety tego numeru. Moze w redakcji "Motoru" by mieli zeskanowane te stare numery.
Komentarz
-
Komentarz